Vito ile Çevreyi Koruyun Karbon Ayak İzinizi Azaltın.
Vito yağ temizleme ve filtreleme sistemlerini kullanarak sizde karbon ayak izi oranınızı minimize edin.
Küresel ısınmanın ana sorumlusu olarak gözlemlenen, kişilerin veya şirketlerin kullandığı ürünlerin sonucunda enerji kullanımı ile dünyaya bıraktıkları zarar olarakta adından söz ettirip, bilinen karbon ayak izinizi sizde minimize ederek çevreci toplumlar olmanın misyonuyla gelecek nesillere güzel ortamlar bırakarak ilerleyin.
Peki daha bilinçli toplum olmak adına karbon ayak izi nedir diye bilinçlenmemiz gerekirse eğer;
Doğrudan ve dolaylı karbon ayak izi olarak kendi içerisinde ikiye ayrılan karbon ayak izi,birim karbondioksit cinsinden ölçülüp,üretilen sera gaz oranlarının insan faaliyeti aracılığı ile çevreye verdiği zararların toplam ölçüsüdür.
Bilindiği üzere en çok karbon ayak izini; enerji ve yakıt kullanarak üretim yapan kurumlar tarafından ortaya çıkarıldığını söylemem mümkün. Bu kurumların ortaya çıkardıkları karbondioksit ve atıklar ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bazı kurumların çok kısa sürede ürettikleri atıklar yada tükettikleri enerji binlerce insanın ömürleri boyunca bıraktıkları karbon ayak izlerinden fazla olabilmektedir.
Sizde kurumunuzda belki de yüzlerce insanın ömrü boyunca ürettiğinden daha çok CO2 ortaya çıkarıyor, karbon ayak izi bırakıyorsunuzdur.
Peki siz de karbon ayak izinizi nasıl azaltabilirsiniz?
- Elektrik sarfiyatınızı en aza indirmeniz gerekmektedir.
- Isıtma ve soğutma işlemlerinde fazla enerji kullanımından sakınmalıyız. Hayat kaynağımız suyu ihtiyacımız oran ve miktar dışında gereksiz kullanmamalıyız.
- Yakın mesafelere yürüyerek, biraz daha uzak mesafeleri bisikletle, daha uzak mesafelere de toplu taşıma ile gidilmeli.
- Sık sık alışveriş yapmak yerine daha uzun aralıklarda ve tek sefer de yapılmalı, gereksiz poşet ve ambalaj kullanımının önüne geçilmelidir.
- En az enerji harcayan cihazlar tercih edilmeli, tasarruf ampulleri takılmalıdır. İş yerlerinde az kullanılan mutfak tuvalet gibi yerlerde sensorlu aydınlatma kullanılmalıdır.
- Ev ve iş yerinde izolasyona dikkat edilmeli ışı dışarıya kaçırılmamalıdır.
- İşyerlerinde mesai bitiminde kullanılmayan tüm ışık ve cihazlar kapatılmalı. Dış aydınlatma da sensörlü aydınlatma araçları kullanılmalıdır. Makine ve araçların bekleme modunda olmadığından emin olmalıyız. Bu makinalar gün içerinde iş yapmıyorsa ya da ara iş yapıyorsa güçleri kapatılmalı yada bekleme moduna alınmalıdır.
- Ev ve iş yerlerinde geri dönüşüme önem verilmeli, geri dönüşümlü ürünler alınmalı, geri dönüşüm kutuları kullanılmalıdır.
- Yağ gibi atıklarımızı lavaboya, denize, akarsuya, toprağa değil, atık toplama merkezlerine iletmeliyiz. Pil ve aküleri kesinlikler çöpe atılmamalı, doğaya bırakmamalıdır.